top of page
  • banu kapıkıran

İlişkilerimizi Yönetmek



Deneyimlerimiz gerçeklerimizi yaratır. Bu yaşam döngünüzde yaşadıklarımız hayat yolumuzu ince ince işlemekte. Duygularımız, hayat sorumluluklarımız, yüklenen ya da kabul verdiğimiz rollerimiz hepsi bu ana ve geleceğimize şekil veriyor.


Tüm bu rollerimiz arasında en kontrolümüz dışında olan duygularımız ise başkalarının tercihlerine bağlıysa ne yapabiliriz? Birlikte sohbetlerimizde karşıdan gelen talepleri nasıl yönetebileceğimizi çok sık konuşuyoruz. Kendi isteklerini söyleyen, bunların nasıl uygulanacağı konusunda kararlar veren, kendi yaşam stiline uygun yaşamanızı isteyen kısaca sizi ve tüm deneyimlerinizi değiştirmek isteyen insanlarla karşılaşmışsınızdır.


Size bu duyguları yaşatan herkes sizden değişmenizi isterken kendilerinin değişime ihtiyacı olduğunu göremez. Kalbinizdeki bu duyguyu anlıyorum. Sağlıkla gerçekleşebilecek tek bir çıkış yolu var. Kendimizi değiştirmek ve ilişkilerimizi doğru yönetmek.


Bir ilişkiyi yönetmek için önce karşımızdaki kişiyi iyi anlamalıyız. Bu kişiden yapmasını istediğimiz davranış nedir? Bunu yapmasına engel durum nedir? Sadece kendi öğretileri ile mi davranmak istiyor yoksa sizi anlamak istiyor mu? Bu sorular ile kendinizi onun yerine koyun. Belki de biz değişmesini isterken karşıdakinin duygularını yok sayıyoruzdur. Size empati öneriyorum.


Buraya kadar her şey yolunda ise o zaman onunla duygularınızı paylaşma zamanı geldi demektir. Ben önce dinleyenlerdenim. Yargılamadan, eleştirmeden konuşmanın ilk adımı önce sakince dinlemektir. Burası çok önemli çünkü karşınızdakine sadece duygularınızı onu yargılamadan anlatabilecek misiniz? Karşılıklı tartışarak konuşmak iletişime katkı sağlamayacaktır.


Tüm iletişim yollarının denediniz ama ortak bir yol bulmak istemedi. Yoruldum artık beni anlamıyor sözlerini duyar gibi oldum. Bu nokta da çözüm kendinize nasıl bir deneyim aldım ben bu konuşmadan diye sormak olsun. Böylece siz kendi yolunuza katkı sağlamış olursunuz.


Unutmayın kimseyi değişmeye zorlayamayız. Bu sadece kişi kendi istediğinde gerçekleşir. Siz kendi yolunuzu bozmayın. Amacınız bütüne katkı olduğu sürece öz benliğinize olan saygınız da artacak. Bunun için karşınızdaki kişinin benliğine saygı duymayı ilk adım sayın.


Sevgiyle…

  • Beyaz Instagram Simge
  • White Facebook Icon
  • White YouTube Icon
bottom of page